M O Š E V A C

web prezentacija naselja Moševac

29.11.2011.

POZNATI IZ MOSEVCA

BIOGRAFIJA

 photo 100_Mehmed_Mesa_Delic21_zpsc4610a62.jpg
Mehmed Meša Delić rođen 10. marta 1951. godinu u Moševcu kod Maglaja, Bosna i Hercegovina.
Školovanje započeo u Moševcu, a završio u Maglaju.
 Od 1972. godine živi i radi u Wittenu – Njemačka.
 Pisanjem se bavi još iz mladih dana, a trenutno piše na bosanskom i njemačkom jeziku.
Piše poeziju, prozu, aforizme i za iste biva pohvaljivan i nagrađivan.
 Bio je član „Jugoslavenske književne radionice“ u Frankfurtu na Majni, Njemačka. Radionica je okupljala pisce amatere u dijaspori.
Radove je ovjavljivao u časopisu „Stremljenja“ (Priština, 1980. godine), u Zborniku „Ptice bez gnijezda“ (Sarajevo, 1986. godine), u Zbirci poezije „Sunce iznad domovine“ (Beograd, 1989. godine), u Almanahu „Pismo sa Majne“ (Priština, 1991. godine), u Zbirci poezije „Kapi života“ (Frankfurt na Majni, 1992. godine), u Časopisu „Selam“ objavljivao radove sa vjerskom islamskom tematikom.
 A u agresiji na Bosnu i Hercegovinu bio je dopisnik mnogih novina i časopisa koji su bili štampani za dijasporu.
Na internet portali Bošnjaci.net ovjavljuje članke sa različitim temama i vodi se kao dopisnik iz Njemačke.
Na Njemačkom jeziku objavio poeziju u Zborniku „Literarnih radova stranaca i Nijemaca“.
Pjesme i aforizmi su mu prevođeni i objavljivani na makedonskom jeziku.
Objavio je zbirku pjesama „Vatra zbog rastanka“ (Struga, Makedonija, 1992. godine).
Mada je u Njemačkoj, a nastanjen i u Banja Luci, srcem i dušom je Moševljanin i Maglajlija, a što opravdava i jednim stihom:
„Divan je to kraj,
divni su mu ljudi,
a sa divnim krajem,
divno je
i nezaboravno djetinjstvo...!“
A sve što radi, govori, piše, čini iz jednog životnog motiva:
„Da ostavi neki trag, jer vjeruje i zna, da na ovom svijetu ničiji život nije vječan.“

Ovdje mozete procitati vise o njegovom pisanju evo link  Kako ste bosnjaci

MIRSAD MASIC

MIRSAD je clan grupe 2MP BAND iz SALT LAKE CITY, Utah, US

NOVA GODINA 2005-2006

 2PM BAND JE ZVANIČNO POČEO SA RADOM U AVGUSTU 2001 GODINE, u 2PM, MA NE,  ŠALIM SE, 2PM BAND ČINE 2 ČLANA, PREDO I MIRSO, TAKO DA JE OD PRVIH SLOVA IMENA I 2 ČLANA I SAM BEND DOBIO IME 2-P-M BAND.PRVI ZVANIČNI LOGO BENDA JE BIO ZLATNI SAT U KOJEM SU UMJESTO KAZALJKI STOJALI PREDO i MIRSO I SVOJIM TJELIMA POKAZIVALI TAČNO 2 SATA.IAKO SMO SE PRIBOJAVALI DA ĆE NAM SE PUBLIKA UVIJEK POJAVLJIVATI U 2PM ČIM VIDE PLAKATU IPAK SMO SE SMJELO ODLUČILI DA ZADRŽIMO IME, PA ŠTA GOD DA SE DESI...A DESILO SE, NI MANJE NI VIŠE VEĆ SKORO 10 GODINA USPJEŠNOG RADA I POSTOJANJA!

WE DO IT BECAUSE WE LOVE IT!

FATIMA TOMICIC

Photobucket Rođena sam 1968. godine u Moševcu pokraj Maglaja u BiH. Moji roditelji su bili zaposleni u Njemačkoj gdje sam s njima živjela i polazila osnovnu školu. Medicinsku školu polazila sam u Doboju u BiH. Potječem iz muslimanske obitelji koja nije bila vjerski isključiva pa sam se vrlo rano zanimala za ostale religije i još u djetinjstvu učila o kršćanstvu. Oduvijek sam imala vrlo razvijenu intuiciju i istinski vjerovala u Boga što mi je, ali i karmička predodređenost, omogućilo postati duhovna iscjeliteljica. Za to sam zahvalna poznatom bosanskom hodži Rašidu Amidžiću Gogi iz Kaknja koji me je odabrao za svoju nasljednicu i od kojeg sam polazila teološku i školu duhovnog iscjeljivanja kao jedina njegova učenica. Neizmjerno sam zahvalna Bogu što me je kroz sve moje kušnje doveo k hodži Gogi kojeg sam upoznala u vrijeme kada sam imala vrlo velikih problema, nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj kamo sam se doselila 1989. godine. Udana sam i majka četvero djece, živim i radim u Zagrebu, vlasnica sam Duhovnog centra Fatima - Sunce Star.

EDI AVDIC

Photobucket
A press release from the Aircraft Owners & Pilots Association (AOPA) offered journalists an opportunity to experience flying with a free introductory lesson. I have flown in private planes several times but only as a passenger, never a co-pilot. The public relations folks found me a Lets Go Flying school at the Atlantic Aviation Terminal at Republic Airport in Farmingdale, Long Island, only about an hour from Manhattan. On a beautiful late spring day it was “up, up & away” in my Cessna 172N. The owner of the AAADS Flight School Danny Waizman had another lesson that morning so he assigned me to Edi Avdic. This 24 year old came to the US from Croatia in 2001 and received his pilot’s license in 2005 while still a college student. It was time to fly. Edi showed me how to adjust my seat, fasten the seat & harness belts, work the headset & microphone and we were ready. He checked his list of pre-flight instruments and we taxied toward the runway. This airport is exclusively for private planes but had all the bells & whistles of a larger commercial airport. We were number two for takeoff (how I wish Newark, LaGuardia & JFK worked that way). We flew at around 2,000 feet so I could see the Long Island north shore beaches, marinas, golf courses and homes. Connecticut was easy to find, as was the skyline of Manhattan. I must admit that every up or down draft got me a bit nervous. I was able to climb, bank and hold the plane level. I declined Edi’s offer to show me a few maneuvers and was content to let him land the plane. It was smoother than most of my commercial flights.

AMEL BRKIC

Photobucket

Amel Brkić, poznatiji pod pseudonimom Serg-e, član je maglajske hip hop grupe Psihijatrijski Odjel. Repom se aktivno bavi neke 4 godine. Za to vrijeme, izbacio je par demo albuma, koje je malo ko mogao čuti, jer gore pomenuti nije imao potrebu da javnost upozna sa istim. Tek osnivanjem grupe Psihijatrijski Odjel, počelo se intenzivnije raditi na promociji u vidu organizovanja event-a u samom gradu i općenito promovisanje njihovih zajedničkih traka, po netu i među rajom. Serg-e iza sebe ima nekoliko nastupa, uglavnom sa grupom, ali je sve to zajedno, malo za adekvatno promovisanje hip hop kulture u Maglaju. No, nadat je se da će svojom upornošću,ovi momci, konačno dobiti i podršku lokalnih vlasti, koja je do sad mnogo puta izostala.


Serg-e trenutno radi na svom solo projektu, to će biti album pod nazivom "Drama Devijanta" koji je svjetlo dana trebao ugledati u septembru, ali otvorile su se neke mogućnosti za još saradnji, tako da će se na album još malo pričekati....

U budućnosti očekujte, mimo albuma, još dosta novih pjesama, da li sa kmicama iz grupe, ili sa reperima iz dr. gradova, što nije bila rijetkost i ranije...

Serg-e  - Ne trazim te

Serg-e  - Krčma

Psihijatrijski odjel - Pjesma o tebi

Psihijatrijski Odjel - Maglaj

Psihijatrijski Odjel - Opusteno

Zadnje objavljeno je duet pjesma o Maglaju sa reperom Maid bocic-bocha iz maglaja
izdali su zajednicki singl nadolazeceg albuma Štokholmski Sindrom


 MAŠIĆ Mehmed

Rođen 12. VI. 1939. u Moševcu kod Maglaja. Završio Pedagošku akademiju i Filozofski fakultet u Zagrebu. Novinar i pjesnik. Piše pjesme, priče i radio-drame.
Objavljena djela:
Vječita dugovanja (pj.), Zagreb, 1965.; Bogumilke (pj.), Zagreb, 1969.
Mehmed Mašić živi i radi u Zagrebu. Objavljuje eseje, prikaze knjiga i likovnih izložbi, a neke su mu radio-drame izvođene na Radio-Zagrebu (Kuglana)...
Photobucket Photobucket Photobucket

 
 

Postoji i knjiga o Mosevcu za sve one koji nepamte sta se dogadjalo u perodu 80-tih 
autor knjige je DZEVAD GALIJASEVIC
 photo Mosevac-sto-je-bilo-bilo-je-Dzevad-Galijasevic_slika_L_612580_zps57fa1927.jpg
knjiga se moze kupiti na sljedecem linkuknjiga mosevac

MASIC MIRZA -SVABO

 photo MASICMIRZASVABO_zpsba78a675.jpg
MIRZA MASIC-SVABO iz Mosevca rodjen   27, jula.1975 god.  vec dugi niz godina aktivno se bavi pjevanjem u saradnji sa pjevackim grupama iz okruzenja. Sira javnost bila je u mogucnosti vidjeti njegovo gostovanje na FTV u emisiji folk sou a takodjer na mnogim humanitarnim koncertima i organizovanim veseljima poput svadbi ,proslava ,privatnim zabavama,igranki,diskoteka,folkoteka,restorana itd.  Postoji dosta njegovih snimaka na sajtu www.youtube.com .

 
 
M   O   Š   E   V   A   C

Hvala vam na posijeti i veliki pozdrav iz MOSEVCA Povratak na vrh stranice ↑